Понеделник 22, Юли 2019г.

Спортен клуб по борба "Вълко Костов"

 Спортен клуб по борба "Вълко Костов" е създаден през 2003г. - председател и треньор на клуба е Росен Бонев

Клуба носи името на вицесветовния шампион по борба Вълко Костов. Той е национален състезател заедно със змс Осман Дуралиев, змс Лютви Ахмедов, змс Саид Мустафов, които дълги години са прославяли България в  тежката категория. Града е родно място и на  мс Пенко Александров, който е състезател на Хасково, ЦСКА и Димитровград - Национален състезател.

Председателя и треньор на клуба от 29 години  е Росен Бонев. Клуба по борба "Вълко Костов" Симеоновград е 14-кратен шампион на България, на републиканските първенства на малките селища. В игрите  БАСС от 20 годишната история от 140 треньора от всички видове спорт , треньора на Симеоновград  се нарежда на второ място, а в треньорите по борба е първи. Клуба по борба развива мъжки и женски профил в свободна борба, участва на държавните първенства за деца и  момичета, кадетки и девойки. Всяка година носи медали от държавните първенства за Симеоновград. През 2003 г. грабват отборно бронзовите медали на България. През 2013 г. отново повтарят това постижение. След като грабват бронзовите медали на България целия отбор момичета ги приемат в елитното спортно училище "Стефан Караджа"  гр.Хасково, където стават републикански клубен шампион за кадетки, целия отбор са възпитаници на симеоновградския клуб.

През 2017 година бе историческа за Симеоновград, треньор и състезател участваха на световни първенства, Росен Бонев за ветераните Пловдив, а Димитринка Сергеева за кадетки в Атина. До сега имат спечелени над 200 медала от републикански първенства и над 150 медала от регионални и международни турнири.

По предложение на децата и ръководството  на клуба народните борби, които са традиционни и се провеждат от 30 години бяха преименувани и посветени  на загиналите деца при жестоката катастрофа в турнир "Шестте Великденски Ангела" в тяхна памет, който всяка година събира хиляди зрители и отбори от България,Турция и Гърция и се превръща в най-голямото спортно мероприятие и най-големия празник  в града.

 

Гордост за клуба са шампионите и медалистите от републикански първенства:

1.Ива Бонева

2.Бистра Иванова

3.Теодора Цветанова

4.Симона Пенкова

5.Виктория Тихомирова

6.Деница Дикмова

7.Димитринка Сергеева

8.Силвия Иванова

9.Михаил Динчев

10.Радко Пенев

11.Севдалин Христов

12.Тошко Анков

13.Валентин Тончев 

14.Ива Генчева

15.Грасиела Тодорова

16.Минка Розалиева

17.Жулиета Панова

18.Мариета Петранкова

19.Стефка Севдалинова

20.Тони Вълева

21. Даяна Иванова

22. Клаудия Колева

23.Елеонора Атанасова

24. Мириян Минчева

Сподели: