Вторник 23, Април 2024г.
Архив на новини
Публикувана на: 20.11.2017г.

Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия

 

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември е обявена за „Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия”. За първи път този ден е отбелязан през 1993г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни.

Тази година календарният ден за възпоменание на жертвите е 19 ноември. По този повод Сдружение с нестопанска цел „Стоп на войната по пътищата”, родителите на загиналите на връх Великден 2011г. в гр. Симеоновград шест деца и Община Симеоновград организираха за пета поредна година изложба на детски рисунки на тема „Не на войната по пътищата”.

В световния ден за възпоменание на жертвите на пътя стотици симеоновградчани и гости на града сведоха глави пред мемориала на Шестте ангела, загинали преди 6 години в кървавия инцидент, станал известен като Черния Великден.

В поклонението участва Народния представител  Евгения Ангелова  и зам.-областният управител Стефка Здравкова. Пред Ангелите се поклониха кметът на Симеоновград Милена Рангелова, председателят на общински съвет – Симеоновград Светлана Стоева, родителите на загиналите младежи, стотици близки и приятели на трагично загиналите Георги Георгиев, Яница Бойчева, Евгени Атанасов, Мелин Зеид, Трифон Трифонов и Красимир Марков.

Сподели: