Петък 29, Март 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 08.08.2016г.

След двегодишно прекъсване  борбите в село Калугерово бяха възстановени

                     

Снимка за спомен с организаторите и гостите на турнира.

Националът Георги Средков в категория абсолютна и вицебалканската шампионка Димитринка Сергеева от Симеоновград спечелиха наградите в категориите си. Над 50 състезателя от София, Гълъбово, Раднево, Пловдив, Стара Загора и Казанлък в различни възрастови групи се включиха в надпреварата, чиито инициатори на събора бяха кметицата на селото, председателя на клуба по борба, треньор и председател на Тракийско дружество "Георги Кондолов", Росен Бонев, в 10-те юбилейни народни борби. Борбите започнаха с химна на тракийците "Ясен месец изгрява". Кратко слово произнесе Въльо Вълев.

При момчетата в категория до 38 кг. Димитър Дениславов от Мъглиж пребори всички и стана шампион. В категория до 45 кг. Денислав Стоянов от гр.Гълъбово стана също шампион, а втори в тази категория е Симеоновградчанина Галин Сергеев.

При мъжете, в категория до 75 кг. публиката наблюдава истински сблъсък на гладиатори на националите Николай Куртев-Дряново и Иван Джорев-София. Нашенецът ни зарадва с победата. Републиканският ни шампион за 2016г. и бронзов медалист от Европейстото първенство показа, че е най-добър на алая.

Куртев участва в категория, която не е олимпийска, по тази причина той бе в Калугерово, вместо на игрите в Рио. Сега обаче той ще компенсира на тепиха в Будапеща, където ще се проведе Световното първенство на борците в неолимпийски категории. Цели дванадесет минути Куртев и Джорев се бореха зрелищно, публиката се наслади и накрая съдията отсъди 6:2 точки за нашенеца.

Не по-малко атрактивен се оказа и финалът за 100 килограмовия коч, Елин-пелинска порода. Доста се потруди шампиона за 2016г. на България- Георги Средков.Макар, че пловдивчанина надви всички с явно превъзходство, на Средков се наложи да приложи почти всички хватки на съвременната борба срещу Ивайло Димитров от "Берое" Стара Загора.Това за пореден път взриви публиката на алая.

 

Със специално изработена почетна грамота от Кмета на Община Симеоновград -Милена Рангелова, треньора на Симеоновград  Росен Бонев, посмъртно награди за изключителен принос за развитието на борбата Георги Христов-спортен журналист от Хасково. Грамоти бяха връчени и на кметицата на с.Калугерово-Недялка Симеонова, на Николай Стоименов "Агротел 2001"-с.Мусачево, Николай Желязков, на председателя на КНСБ "Мини Марица- изток" Веско Вълканов, Веско Тонев-спортен жерналист, Ники Матанов-фоторепортер на БТА, Младен Желязков от хасковска телевизия.

 

 

Преди борбите певчески групи от Гълъбово, Симеоновград и целия регион отбелязаха 80-та годишнина от създаването на местното читалище "Искра".

 

Николай Куртев (в синьо) и Иван Джорев изнесоха най-атрактивния двубой на алая.

 

Сподели: