Сряда 19, Септември 2018г.
Текущи новини
Публикувана на: 09.10.2017г.

 

ГОЛЕМИЯТ ПРАЗНИК НА МАЛКИТЕ СЕЛИЩА

ТУРНИРА "ШЕСТТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ АНГЕЛА" И

114 ГОДИНИ ОТ РАЗОРЕНИЕТО НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ

Турнирът бе посветен на 114 години от разорението на тракийските българи, и в памет на трагично-загиналите деца, убити на тротоара, които бяха тръгнали за църквата на Великден.  Турнирът започна с  изпълнение на мажоретен състав към НУ "Отец Паисий", след това състава от пенсионерски клуб 'Златна есен" изпълниха химна на Тракия - "Ясен месец изгрява", след което отправиха едноминутно мълчание и поклонение пред паметта на загиналите тракийски бежанци и децата. 

След оттеглянето си от състезателната кариера, легендата в българската борба Станка Златева отново излезе на тепиха днес. Носителката на два сребърни олимписки медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка се включи в четвъртия Международен турнир „Шестте великденски ангела“ в Симеоновград. Тя беше предизвикана да излезе на спортната арена от състезателката по самбо, борба и джудо Мария Учкова от гр. Ямбол. Очаквано Златева надделя над съперничката си, туширайки я няколко пъти. В схватките неволен участник стана и реферът Стоян Чобанов, който също беше тръшнат на земята демонстративно. Насъбралите се спортни фенове около спортния подиум в центъра на Симеоновград разгорещено коментираха, че Златева нищо не е забравила от борбата, въпреки че от 3-4 г. вече не се състезава.

С победата си Станка Златева заслужи златния пояс на турнира и 150-килограмово теле. Опонентката ѝ Мария Учкова остана втора и получи сребърния медал при жените, както и парична награда.

Самата Станка Златева пък връчи приз с името си за „най-добър състезател на турнира“ на боркинята Димитринка Сергеева - вицебалканска шампионка за Симеоновград, пета на европейското първенство в Босна и участник в световното първентсво в Атина 2017 г. бивша възпитаничка на симеоновградския клуб „Вълко Костов“. В същата възрастова група – на кадетките, сребърен медал получи Силвия Митева - републиканска шампионка за 2017 г и бивша възпитаничка на симеоновградския клуб "Вълко Костов"

Златен медал при момичетата получи възпитаничката от клуба-домакин Минка Розалиева. Сребърното отличие отиде при съотборничката ѝ Клаудия Колева. Трета е Меган Димчева републиканска шампионка за 2016 г от хасковския клуб "Ангел Войвовда", момичетата на Симеоновград доказаха, че 2017 година е една от най-добрите години в тяхното развитие и успехи за Симеоновград.

Първенец при мъжете в абсолютна категория е хасковлията Георги Димитров, който получи голямата награда – 300-килограмово теле, който също има симеоновградска връзка, той е правнук на бившия кмет Стоян Иванов.  В заключение на турнира от ръководството на Българската федерация по борба Станка Златева връчи златен пояс за изключителен принос в спорта на местната боркияна Ива Бонева. Към настоящия момент Бонева работи в Общинска Админитрация Симеоновград,  билае състезателка на Симеоновград, "Еньо Вълчев" Димитровград, клуб "Ангел войвода" Хасково. След като завършва спортно училище г-ца Бонева, отново се бори за Симеоновград и завършва спортната си кариера за Берое Стара Загора, където им донася един от първите медали от женската борба, най-успешната състезателка на Симеоновград, тя също е и в класацията на спортистите  на 90-те години.

Събитието в градчето край река Марица уважиха областният управител на Хасково Станислав Дечев, заместникът му Ангел Божинов, депутатите от Хасковския регион –  Павел Шопов, Никола Динков и Георги Станков. Сред зрителите бяха и редица спортни знаменитости като Станчо Колев – спортист на столетието на Стара Загора и двукратен вицешампион от Летните олимпийски игри в Рим и Токио, генерал-майор Нонка Матова, почетен гражданин на гр. Пловдив, вицеолимпийска шампионка по спортна стрелба, многократна световна и европейска шампионка, и най-успешния състезател по борба на 90-те години в Симеоновград Пенко Александров. Председателят на клуба и треньор Росен Бонев награди всички официални гости за принос в развитието на борбата в община Симеоновград с почетни грамоти,всички гости и заслужили деятели, и изказа благодарности към настоящия кмет Милена Рангелова за съдействието, организацията и помощта, която оказва за развитието на спорта.

В събота от 17.00 часа до 21.00 часа орк. Славяни, доказаха че са едни от най-добрите оркестри, свириха без почивка под козирката на ресторанта, въпреки проливния дъжд.

     

Сподели: