Петък 18, Октомври 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 02.09.2024г.

Национална карта на социалните услуги

С Решение № 574 от 8 август 2024 г. Министерският съвет (МС) прие Националната карта на социалните услуги. След обнародването в „Държавен вестник“, бр. 68 от 13.08.2024 г. на решението на МС, съгласно регламента на чл.52, ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за планирането на социалните услуги Община Симеоновград публикува информация относно включените в Картата социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, както и актуална информация относно предоставяните услуги.

В Картата са включени всички социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, за които се осигурява финансиране от държавния бюджет, и се определя максималният брой техни потребители. Документът е разработен и консултиран на общинско, областно и национално ниво и е съгласуван в съответствие със Закона за социалните услуги и Наредбата за планиране на социалните услуги.

Националната карта се базира на извършените от общините анализи относно потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират от държавния бюджет, и на предложенията им за тяхното планиране. Документът е изготвен от Агенцията за социално подпомагане след анализ на потребностите от социални услуги на национално ниво.

Предвижда се общините да имат водеща роля за осигуряване на минимален пакет от социални услуги на областно и общинско ниво. Въз основа на приетата Карта ще се преструктурират и финансират социалните услуги по общини и по области до 2035 г. По този начин ще се подобри достъпът до социални услуги и ще се създадат условия за по-ефективно социално включване на хората от уязвимите групи.

С Националната карта на социалните услуги, както и с включените услуги на областно и общинско ниво можете да се запознаете тук: 

Решение на Министерски съвет

Национална карта 

Приложение №26 област Хасково

Действащи социални услуги в община Симеоновград

 

Сподели: